Güneş enerjisi, güneşten gelen ışınların, özel teknolojiler kullanılarak, elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Güneş enerjisi dünyadaki en bol ve en temiz enerjidir. Çevreyi kirletmez, gürültüsüzdür. Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerjidir.
Güneş enerjisinden yararlanmanın birçok yolu vardır. Bu enerjinin en yaygın kullanım aracı Fotovoltaik güneş panelleridir. Güneş enerji panelleri ile güneş enerji santralleri kurulur. Güneş panelleri, güneş enerjisini fotovoltaik etki olarak adlandırılan bir işlemle kullanılabilir elektriğe dönüştürür. Üretilen elektrik ilişkili tüketim tesisinde tüketilir.
Standart bir güneş enerjisi santrallerinde; ortalama olarak her bir panel dizisinde 20 adet seri bağlı fotovoltaik panel ile üretilen 700 – 800 VDC (açık devre) gerilim değeri, inverterlere aktarılarak inverter çıkışında 380 – 460 VAC olarak trafo köşküne aktarılır. Trafo köşkünde bu gerilim değeri, alçak gerilim koruma / ölçü elemanları üzerinden hermetik tipli transformatör (trafo) ile ilişkilendirilir. Trafo çıkışında 36 kV’ luk (36.000 V) orta gerilim (OG) değeri ise ayırıcı / ölçü / kesici OG hücrelerinden sonra enterkonnekte sisteme enerji akışı sağlanmaktadır.
İmalat basamakları sıralanacak olursa;
Konut tipi güneş enerjisi santrallerinde; panel alanı düşük olduğu için akümülatörler üzerinde enerji depolanması önerilmektedir. Montaj alanının kısıtlı olması (monte edilebilir panel miktarı) ve yatırım maliyetleri dikkate alınarak ihtiyaç duyulan enerjinin doğrudan paneller üzerinden karşılanması verimsizdir. Bu nedenle akümülatörler üzerinde enerji depolanmalı ve ışımanın düşük olduğu veya hiç olmadığı (akşam / gece) periyotlarda enerji sağlanabilmelidir.
Fabrika çatısına kurulabilecek bir santral ise, işletmenin gündüz vardiyasında ihtiyaç duyacağı tüm enerjiyi sağlayabilecektir. Örnek verilecek olur ise; standart bir CNC makinesi ortalama 15 KW güce ihtiyaç duymaktadır. Çatıya konumlandırılan 1000 KW gücündeki santral, yaklaşık 60 adet CNC makinesini çalıştırabilecek güçtedir. Hem konut tipi hem de endüstriyel çatı tipi güneş enerjisi santrallerinde, standart yer tipi santrallerde olduğu gibi ihtiyaç fazlası enerjiden finansal gelir elde edilmesi mümkündür.
Özetle:
Güneş panelinden alınan DC gerilim (doğru akım) inverterle (eviricilerle) birlikte AC gerilim (alternatif akım) yani şebekeye gerilimine çevrilir. Önce iç tüketime aktarılan elektriğin fazlası ise şebekeye aktarılır.
Çevre dostu güneş enerjisinin elektrik üretiminde kullanımı Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında oldukça önemli bir yer tutuyor. GES’ler, hidrolik santrallerden ayrı olarak; kullanılmayan verimsiz arazilere inşa edilebilmeleri ve doğaya daha az zararla atıl arazilerde elektrik üretilmesini sağlıyor.
Güneş Potansiyeli Durumu
Güneş santrali için arazi seçiminde aranacak ilk koşullardan biri; güneş potansiyeli miktarı olarak biliniyor. Araziyi satın alacağınız ilde bulunan güneş radyasyonu ne kadar çoksa, kazanacağınız paranın miktarı da o yönde artıyor.
Arazinin Toprak Yapısı
Seçim yapılacak arazinin kayalık ya da toprak olması oldukça önemli bir nokta. Çünkü arazide yer alan kayalık bölgeler fazla ise bu durumda kullanılacak konstrüksiyonların beton ayak olması gerekiyor.
Arazinin Cephesi
Güneş potansiyelinden en fazla ve verimli şekilde faydalanmak için arazinin güney cepheli olmasında fayda bulunuyor.
Arazinin Konumu
GES için arazi seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de arazinin konumu… Arazinin derelerin olduğu bölgelere yakın kurarsanız, kış aylarında suların taşmasıyla sel baskınına maruz kalabilirsiniz. Araziniz yamaçta ise heyelan olma rskini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu gibi durumlar maddi kayıplarınız olmasına yol açabilir.
Arazinin Fiziki Yapısı
Arazinin fiziki yapısında çokça tümsek ya da çukur bulunuyorsa, bu durum size fazladan kepçe maliyeti çıkarabilir.
Marjinal Tarım Uygunluğu
Eğer arazi çok verimli ise marjinal tarım yazısını alamazsınız ve güneş santrali projesine başlamadan projenize veda etmek zorunda kalabilirsiniz.
Arazinin Gölgelenme Durumu
Güneş santrali için arazi seçimi yaparken, satın alacağınız arazinin etrafını incelemenizde yarar var. Eğer araziye gölge yapacak herhangi bir durum söz konusu ise; güneş santralinizden alacağınız verim de düşer.
Arazinin Hak Sahipleri
Arazi hak sahipleri fazla ise ve bu hak sahiplerinin bir tanesi bile muvafakat yazısı vermek için sıkıntı çıkarırsa, araziyi satın alsanız bile güneş santrali kuramıyorsunuz.
Arazinin Kirlenme ve Tozlanma Durumu
Araziye yakın yerlerde beton santrali, taş ocağı ve kum ocağı gibi çok fazla toz oluşumuna neden olan tesis bulunuyorsa, bu tozlar rüzgar ile güneş panellerinize yapışır. Bu tozlar temizlenmediği zaman çok ciddi verim kaybına yol açar.
Arazinin Enerji Nakil Hattı İle Olan İlişkisi
Güneş santralini kurmanızın ardından, enerji iletim ya da nakil hatları ile dağıtım şirketinin gösterdiği noktaya bağlantı yapılması lazım. Bu nakil hatlarının gittiği yer çok önemli… Çünkü , başkalarının arazisinin üzerinden elektrik telleri geçerse, tüm hak sahiplerinden izin yazısı almanız gerekiyor.
Arazinin Hava Şartları Uygunluğu
Hava şartları üretim tesisinizi doğrudan etkiler. Arazinin yer aldığı alan, 1 sene içinde kaç gün sisli, kar yağışlı ve yağmurlu bunları tespit etmelisiniz.
Arazinin Ulaşım Durumu
Eğer araziye ulaşım zorsa; ilk yatırım maliyetindeki işçilik ve taşımacılık masrafları da o kadar çok olur.
Arazi Kuşların Göç Yolunda mı?
Kuşlar göç mevsiminde, bir yerden başka bir yere büyük sürüler halinde göç eder. Eğer araziniz kuşların göç yolları üerinde yer alıyorsa, sürüler halinde ki kuşların dışkılarını güneş panellerinize bırakabilir. Bu dışkıları temizlemezseniz, dışkılarında bulunan yüksek asit oranı güneş panellerinize zarar verebilir.
Arazinin Belediyenin İmar Planlarındaki Durumu
Araziyi satın almadan önce , belediyeye giderek, ileriye dönük imar planlarına bakmanız oldukça önemli bir yer tutuyor.
BAYRAKTAR SOLAR ENERJİ olarak öncelikle web sitemizden form gönderebilir veya işletmenize gelerek bir saha ziyareti ve ön analiz gerçekleştirebiliriz. Sonrasında size özel çözümler geliştiriyor, projelendiriyor, performansı referans alan iş modelleri ile teklif sunuyoruz. Teklifi kabul ettiğinizde de tasarlanan projeyi uzmanlık ve hassasiyetle uyguluyoruz.